La Bronza

LaBronza

LA BRONZA – extradjevičansko maslinovo ulje

dobio je to ime od toponima mjesta gdje se nalazi maslinik na vodnjanskom agraru. Područje koje je tisućljećima podređeno uzgoju vinove loze a pogotovo maslina kako i u samoj vodnjanskoj himni stoji da Vodnjan „… okružen vinogradima i maslinicima gleda Jadransko more“ (Dignano che „…cinta di vite e olivo guarda l’Adriaco mar“). Ulje sa ovog područja, zbog svoje kvalitete, bio je poznato već u doba Starog Rima ( prema pisanju ondašnjih ličnosti kao Marziale, Apicio, Plinio, Cassiodoro i drugi) a što svjedoče i mnoga nalazišta starih preša, naprava, amfora tj. antičke uljare i pogoni (lat. villae marittimae) za proizvodnju jednog od boljih maslinovih ulja Rimskog Carstva.

Obitelj FORLANI, jedna od starijih u Vodnjanu (prema crkvenim knjigama još od 1580 godine) kao i većina drugih bavila se poljoprivredom te i maslinarstvom čuvajući posebno one domaće i autohtone sorte baš iz Vodnjana.

Te stare sorte maslina popisane su i proučavane od agronoma Carla Huguesa (1849-1934) utemeljitelj i prvi direktor poljoprivredne škole u Poreču (1883), u njegovoj knjizi „Istarska elaiografija“ (Elaiografia istriana) prvi put izdana 1902. Godine te potom reprintana 1992. godine u izdanju CERES iz Zagreba sa prekrasnim ilustracijama slikara Giulia Defranceschia. U knjizi su posebno određena i navedena imena nekih sorti maslina kao vodnjaska buža muška, vodnjanska buža ženska, vodnjanska karbonera , vodnjanska moražola, bijelica, porečka rošinjola i druge.

Dakle sve te izvorne i povijesne sorte vodnjanskih maslina ,uz još mnogih drugih, ukupno skoro petnaestak, su prisutne u extradjevičanskom maslinovom ulju LA BRONZA te mu daju poseban okus i cjelovitost i čine od tog ulja jedan poseban, originalan, kompletan i jedinstven blend ukratko tipično istarsko ulje.

 

Ulje možete naručiti putem e-maila:  ennio.forlani(at)gmail.com

 

Cijenik:

0,5l 10€
 0,75l  13€
1l 16€
+ shipping